Mirre Valkenburg

Mirre Valkenburg studeerde af op de Latin afdeling van Codarts, Conservatorium van Rotterdam. Zij studeerde daar zang bij Connie de Jongh. Sinds vijf jaar volgt zij lessen en workshops in de Lichtenberger methode bij Maarten Rienks. Op het podium durft Mirre steeds meer de klank te volgen zonder ingrijpen en ook uit haar lespraktijk is de Lichtenberger methode niet meer weg te denken. De weg van klinker naar lied begint zich ook daarin steeds meer te ontvouwen.

 

Tijdens het Symposium Lichte Muziek op zaterdag 29 oktober 2016 verzorgd Mirre één van de bijdragen.

Lichtenberger Methode en Lichte Muziek

Ka, kaa, kaaaa! Mijn dochter van 13 maanden oud onderzoekt de eigen akoestiek. Ja, ja, ja, jaaaahh! Het begon enkel met klinkers, maar sinds ze medeklinkers kan vormen blijken die het meest interessant te zijn. Ne, nee, nnnnnee! Die is natuurlijk het leukste.

Als kinderen zoveel plezier hebben met de consonanten, waarom deinzen we er als zangers dan zo voor terug? Wanneer we onzeker zijn articuleren we minder scherp. Dat uit zich vooral in een zwakkere aanzet van de medeklinkers. Onzekerheid, is dat wat het in het zingen ook moeilijk maakt om de medeklinkers voluit te laten klinken? Heeft het te maken met ‘jezelf laten zien’? ‘Van je laten horen’? Is dit dan ook taal-afhankelijk? Maakt het een verschil of je in het Nederlands, Duits, Arabisch, Spaans of Italiaans zingt? Beïnvloedt de klank van de taal het karakter van het volk? Hebben mensen met een uitgesprokener taal, met medeklinker-dominantie, ook meer pit? Het zal wel andersom zijn. Het karakter van de mensen heeft de klank van de taal bepaald.

Pit....  Is dat waarom ik graag in het Spaans zing, liever dan in het Nederlands of Engels? Misschien geeft de Spaanse taal met haar sterkere nadruk op consonanten mij een vrijbrief om gedurfder te zijn, meer naar voren te treden. Maar hoe verbind ik dat nu met de Lichtenberger idee, waarin we juist de achterkant verheerlijken? Ik begrijp meteen beter waarom de medeklinker daarin een ondergeschoven kindje is. Maar zonder ‘yin’ geen ‘yang’........, toch?

Mirre Valkenburg, September 2016